Donem suport a la campanya contra el desallotjament de Can Vies

De: http://canvies.barrisants.org/adhesio/

Davant la nova demanda, insistim en què…

SEGUIREM DEFENSANT CAN VIES

CAN VIES és imprescindible per a la vida social i política del barri de Sants

Fa gairebé 14 anys que s’okupà el Centre Social Autogestionat Can Vies, per tal de desenvolupar-hi un projecte de creació social alternativa i d’intervenció política assembleària al barri de Sants.

Durant aquest temps, s’ha donat de forma permanent un ús social a una propietat abandonada, invertint la llei d’or de l’especulació immobiliària, que no és altra que abandonar temporalment una propietat fins que se li pugui extreure un valor mercantil extraordinari. Per contra, amb l’okupació de CAN VIES s’han resolt necessitats col·lectives que, avui, l’economia de mercat no vol ni pot satisfer.

A més de la tasca de denúncia continuada i real de l’especulació, CAN VIES ha estat una escola de participació política, social i cultural per a centenars de persones de Sants, dinamitzant el teixit associatiu del barri. Són nombroses les experiències socials, comunicatives, artístiques, culturals, polítiques, d’economia alternativa, que poblen avui la realitat del barri i que han nascut i desenvolupat al calor de CAN VIES.

CAN VIES ha estat, i és, casa comuna de molts i moltes. Ha estat un punt d’encontre per a refer el fil entre diferents generacions d’activistes socials de Sants, teixint pràctiques i relacions comunes. Homes i dones que protagonitzaren els moviments veïnals dels 70. Llibertaris minoritzats en el procés de la Transició a la democràcia restringida. Els silenciosos de la democràcia desencantada dels 80. Les generacions precaritzades i rabioses dels anys 90. Els joves de la democràcia videovigilada post 11-S. I més. Totes hi hem après a aprendre, unes de les altres.

Avui, l’existència de CAN VIES torna a estar greument amenaçada. De nou, l‘empresa legalment propietària -Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona, FMB-, ha interposat una demanda judicial contra el CSA i està previst que el judici es celebri el proper 18 de febrer de 2011.

La demanda judicial. El passat mes de juliol, FMB presentà una altra demanda civil per a iniciar el procés de desallotjament (“desnonament en precari”). La intenció de l’empresa, propietat en un 50% de l’Ajuntament de Barcelona, segueix sent la de buscar una via que superi els fracasos judicials que li van suposar, l’any 1997, l’arxivament de la denúncia penal per usurpació, i l’any 2008, la nul.litat d’un procès civil degut a un “defecte de forma”. En ambdós moments, el recolzament social fou clau per a aconseguir que CAN VIES  es quedès al barri, i és el mateix suport social el que aturarà la demanda actual.

L’operació urbanística. La principal raó que esgrimí l’empresa per iniciar l’anterior demanda civil contra el CSA era que la presència de l’edifici no permetia el normal desenvolupament de les obres de cobertura de les vies i de l’arribada del TGV. Després de tres anys d’obres, amb un calaix que ni existeix, amb una part del barri totalment desolada, amb comerços tancats i milers de veïnes afectades per unes obres indefinides, han quedat més que demostrats quins son els interessos reals de l’ajuntament. A més, l’arribada del TGV ha comportat també la projecció i inici en alguns casos de diverses infrastructures polèmiques, com són el Calaix de les Vies i el pla de remodelació de l’Estació de Sants. El conjunt del projecte afecta greument l’estructura històrica i l’arquitectura del barri, així com la seva composició social. Es guanya en superfície comercial, en sòl per especular, en quantitats de pisos i hipoteques, i es perd un centre social plenament integrat al barri i una vintena (que es poden arribar a doblar) de finques de la part antiga del barri. L’encarregat de projectar i executar les obres és l’Ajuntament i és ell el responsable d’aquesta operació urbanística que imposa un model de ciutat-mercaderia que esclafa la vida quotidiana de les persones que l’habiten.

Per tant, davant l’amenaça de desallotjament i destrucció del centre social, tant per la demanda judicial com pel pla urbanístic, ens reafirmem en:

Que CAN VIES és i serà un laboratori personal i col·lectiu per a experimentar altres formes de fer política: organitzar-se, prendre decisions i aplicar-les de forma horitzontal i assamblearia. La seva existència és imprescindible per a continuar mantenint viva la dignitat dels nostres barris, en contraposició a un sistema de partits que penalitza i pretèn eradicar l’okupació, tot doblegant-se als interessos d’un urbanisme implacable.

Per tant, les pesones i/o entitats sotasignants exigim:

  • La retirada de la demanda per part de TMB.
  • El canvi en el traçat urbanístic per a respectar l’edifici de CAN VIES i els habitatges afectats dels carrers Riera de Tena, Burgos i Jocs Florals, doncs la seva destrucció és una mesura politica i lucrativa, no pas tècnica.

Així com fem una crida a la mobilització en suport a la lluita per la permanència del projecte autogestionari de CAN VIES.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s